„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestujÄ ca w obszary wiejskie”.
Operacja majÄ ca na celu Opracowanie nowej technologii produkcji zióĆ w celu uzyskania zasadniczo ulepszonych produktów, innowacyjnych na rynku miÄdzynarodowym w postaci ekologicznych mieszanek soków warzywnych z dodatkiem zióĆ, wspóĆfinansowana jest ze Ćrodków Unii Europejskiej w ramach dziaĆania 16. WspóĆpraca Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
âPlanowane wyniki operacji: opracowanie i wdroĆŒenie innowacyjnych metod i organizacji uprawy roĆlin zielarskich pod osĆonami oraz stworzenie nowego produktu o wĆaĆciwoĆciach prozdrowotnych bÄdÄ cego mieszankÄ soków z warzyw wzbogaconych zioĆami. Badania zaplanowane w ramach operacji pozwolÄ okreĆliÄ skĆad wyrobu (miÄdzy innymi wpĆyw surowców zielarskich na produkt) i udowodniÄ jego znakomite cechy charakterystyczne.
Data:
19 czerwca 2024 r.
â
TytuĆ:
TrwajÄ badania w ramach Etapu III operacji
â
„Pomorski Uniwersytet Medyczny pod kierownictwem dr hab. n. med. i zdr. inĆŒ. Karolina Jakubczyk, prof. PUM prowadzi badania w ramach Etapu III operacji. Podczas badaĆ oceniano wpĆyw parametrów pasteryzacji, a takĆŒe dodania zióĆ na wĆaĆciwoĆci antyoksydacyjne i skĆad fitochemiczny izotoników.
W badaniach wykorzystane zostaĆy m.in. metody spektrofotometryczne w celu zmierzenia potencjaĆu antyoksydacyjnego (mierzonego metodami ABTS, DPPH, CUPRAC i FRAP), a takĆŒe zawartoĆci polifenoli oraz flawonoidów. Ponadto, z wykorzystaniem metod refraktometrycznych oznaczono równieĆŒ zawartoĆÄ pierwiastków, witamin oraz kwasów organicznych.
Wykazano, ĆŒe Izotoniki to cenne ĆșródĆo zwiÄ zków o wĆaĆciwoĆciach antyoksydacyjnych”.