„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Operacja mająca na celu Opracowanie nowej technologii produkcji ziół w celu uzyskania zasadniczo ulepszonych produktów, innowacyjnych na rynku międzynarodowym w postaci ekologicznych mieszanek soków warzywnych z dodatkiem ziół, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 16. Współpraca Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Planowane wyniki operacji: opracowanie i wdrożenie innowacyjnych metod i organizacji uprawy roślin zielarskich pod osłonami oraz stworzenie nowego produktu o właściwościach prozdrowotnych będącego mieszanką soków z warzyw wzbogaconych ziołami. Badania zaplanowane w ramach operacji pozwolą określić skład wyrobu (między innymi wpływ surowców zielarskich na produkt) i udowodnić jego znakomite cechy charakterystyczne.
Partnerzy projektu
Grupę Operacyjną na Rzecz Innowacji OZON tworzą trzy podmioty:
-
Lider projektu – EIG FINANCE Sp. z o.o. – podmiot doradczy posiadający potencjał osobowy o ogromnym doświadczeniu w zarządzaniu projektami, w tym współfinansowanymi dotacjami unijnymi.
-
Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie – jednostka naukowo-badawcza. Na trzech wydziałach studenci kształceni są w ramach trzynastu kierunków studiów.
-
Swedeponic Polska Sp. z o.o. – gospodarstwo rolne, wiodący w Polsce producent świeżych ziół pod marką „Baziółka”. Hydroponiczne uprawy prowadzone są w Kraśniczej Woli.
-
Bacillus Sp. z o.o. – firma specjalizująca się w przetwórstwie rolno-spożywczym, właściciel marki „delikatna.bio”.