„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestujÄ ca w obszary wiejskie”.
Operacja majÄ ca na celu Opracowanie nowej technologii produkcji zióĆ w celu uzyskania zasadniczo ulepszonych produktów, innowacyjnych na rynku miÄdzynarodowym w postaci ekologicznych mieszanek soków warzywnych z dodatkiem zióĆ, wspóĆfinansowana jest ze Ćrodków Unii Europejskiej w ramach dziaĆania 16. WspóĆpraca Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
âPlanowane wyniki operacji: opracowanie i wdroĆŒenie innowacyjnych metod i organizacji uprawy roĆlin zielarskich pod osĆonami oraz stworzenie nowego produktu o wĆaĆciwoĆciach prozdrowotnych bÄdÄ cego mieszankÄ soków z warzyw wzbogaconych zioĆami. Badania zaplanowane w ramach operacji pozwolÄ okreĆliÄ skĆad wyrobu (miÄdzy innymi wpĆyw surowców zielarskich na produkt) i udowodniÄ jego znakomite cechy charakterystyczne.
Partnerzy projektu
GrupÄ OperacyjnÄ na Rzecz Innowacji OZON tworzÄ trzy podmioty:
â
-
Lider projektu – EIG FINANCE Sp. z o.o. – podmiot doradczy posiadajÄ cy potencjaĆ osobowy o ogromnym doĆwiadczeniu w zarzÄ dzaniu projektami, w tym wspóĆfinansowanymi dotacjami unijnymi.
-
Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie – jednostka naukowo-badawcza. Na trzech wydziaĆach studenci ksztaĆceni sÄ w ramach trzynastu kierunków studiów.
-
Swedeponic Polska Sp. z o.o. – gospodarstwo rolne, wiodÄ cy w Polsce producent ĆwieĆŒych zióĆ pod markÄ „BazióĆka”. Hydroponiczne uprawy prowadzone sÄ w KraĆniczej Woli.
-
Bacillus Sp. z o.o. – firma specjalizujÄ ca siÄ w przetwórstwie rolno-spoĆŒywczym, wĆaĆciciel marki „delikatna.bio”.