
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestujÄ ca w obszary wiejskie”.
Operacja majÄ ca na celu Opracowanie nowej technologii produkcji zióĆ w celu uzyskania zasadniczo ulepszonych produktów, innowacyjnych na rynku miÄdzynarodowym w postaci ekologicznych mieszanek soków warzywnych z dodatkiem zióĆ, wspóĆfinansowana jest ze Ćrodków Unii Europejskiej w ramach dziaĆania 16. WspóĆpraca Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Wyniki operacji: Opracowanie i wdroĆŒenie innowacyjnych metod i organizacji uprawy roĆlin zielarskich pod osĆonami oraz stworzenie nowego produktu o wĆaĆciwoĆciach prozdrowotnych bÄdÄ cego mieszankÄ soków z warzyw wzbogaconych zioĆami. Badania zaplanowane w ramach operacji pozwoliĆy okreĆliÄ skĆad wyrobu (miÄdzy innymi wpĆyw surowców zielarskich na produkt) i udowodniÄ jego znakomite cechy charakterystyczne.

Wyniki
Projekt grupy operacyjnej na rzecz innowacji EKOLOGICZNY Ć»YWY ROĆLINNY IZOTONIK WZBOGACANY POLIFENOLAMI dotyczyĆ opracowania i wdroĆŒenia innowacji. Projekt wielowÄ
tkowy, bÄdÄ
cy efektem wspóĆpracy rolnika uprawiajÄ
cego roĆliny zielarskie, przetwórcy rolno-spoĆŒywczego
(przedsiÄbiorstwo MSP) oraz jednostki naukowej. Grupa operacyjna wdroĆŒyĆa znaczÄ
co udoskonalony sposób uprawy roĆlin zielarskich pod osĆonami, z wykorzystaniem diod elektroluminescencyjnych LED, który ma lepszy wpĆyw na osiÄ
gane efekty prowadzonej dziaĆalnoĆci rolniczej. Udoskonalony surowiec przyczyniĆ siÄ do opracowania skĆadu i wdroĆŒenia do produkcji w zakĆadzie konsorcjanta innowacyjnego soku warzywnego z dodatkiem zióĆ (majÄ
cego charakter izotoniczny, napoju funkcjonalnego, ukierunkowanego marketingowo dla osób nowoczesnych, pragnÄ
cych ĆŒyÄ zdrowo i zgodnie z najnowszymi trendami w ĆŒywieniu). Ten nowy wyrób zostaĆ w sposób szczegóĆowo opracowany i zbadany w ramach planowanej operacji przez naukowców z Katedry i ZakĆadu Ć»ywienia CzĆowieka i Metabolomiki Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. WspóĆpraca pomiÄdzy podmiotami, przy wsparciu firmy doradczej, umoĆŒliwiĆa wypracowanie najlepszych rozwiÄ
zaĆ i osiÄ
gniÄcie celów operacji. Wspólne wypracowanie efektów pozwoli zbudowaÄ rynek funkcjonalnych produktów roĆlinnych majÄ
cych opisany i zbadany korzystny wpĆyw na organizm czĆowieka. Sukces projektu wpĆywa na zwiÄkszenie moĆŒliwoĆci zbytu produktów przez producentów warzyw oraz roĆlin zielarskich.
Wyniki badaĆ przeprowadzonych przez pracowników Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie byĆy podstawÄ
do napisania artykuĆów naukowych publikowanych w renomowanych czasopismach oraz byĆy prezentowane podczas XI Forum MĆodych Naukowców „Nauki przyrodnicze i
medyczne” Lublin, 6-7 grudnia 2024 r.