„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestujÄ ca w obszary wiejskie”.
Operacja majÄ ca na celu Opracowanie nowej technologii produkcji zióĆ w celu uzyskania zasadniczo ulepszonych produktów, innowacyjnych na rynku miÄdzynarodowym w postaci ekologicznych mieszanek soków warzywnych z dodatkiem zióĆ, wspóĆfinansowana jest ze Ćrodków Unii Europejskiej w ramach dziaĆania 16. WspóĆpraca Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
âPlanowane wyniki operacji: opracowanie i wdroĆŒenie innowacyjnych metod i organizacji uprawy roĆlin zielarskich pod osĆonami oraz stworzenie nowego produktu o wĆaĆciwoĆciach prozdrowotnych bÄdÄ cego mieszankÄ soków z warzyw wzbogaconych zioĆami. Badania zaplanowane w ramach operacji pozwolÄ okreĆliÄ skĆad wyrobu (miÄdzy innymi wpĆyw surowców zielarskich na produkt) i udowodniÄ jego znakomite cechy charakterystyczne.
Data:
22 paĆșdziernika 2024 r.
â
TytuĆ:
TrwajÄ badania w ramach Etapu III operacji.
â
„Pomorski Uniwersytet Medyczny pod kierownictwem dr hab. n. med. i zdr. inĆŒ. Karolina Jakubczyk, prof. PUM prowadzi badania w ramach Etapu III operacji. Badania te koncentrujÄ siÄ na okreĆleniu wpĆywu parametrów pasteryzacji oraz dodatku zióĆ na skĆad, barwÄ i bezpieczeĆstwo Izotoników w kontekĆcie ich dĆugoterminowego przechowywania. W celu oceny parametrów barwy, ĆwiadczÄ cych o obecnoĆci poszczególnych zwiÄ zków barwnikowych (w tym betalain czy antocyjanów) zostaĆy wykorzystane metody spektrofotometryczne. Analizy zawartoĆci witamin z grupy B oraz poziomu zanieczyszczeĆ mykotoksynami tj. aflatoksyna, ochratoksyna A (OTA), deoksyniwalenol (DON), toksyna T-2 zostaĆy przeprowadzone za pomocÄ testów immunoenzymatycznych (ELISA). W efekcie badaĆ, wykazano, iĆŒ Izotoniki sÄ cennym ĆșródĆem witaminy B12 oraz witaminy B9 (kwas foliowy). JednoczeĆnie, przeprowadzone analizy dowiodĆy, iĆŒ produkty te nie stanowiÄ zagroĆŒenia dla zdrowia konsumentów pod wzglÄdem zanieczyszczeĆ mykotoksynami, gdyĆŒ ich stÄĆŒenia nie przekraczajÄ dopuszczalnych poziomów. Ponadto, udowodniono, iĆŒ czas przechowywania ma istotny wpĆyw na barwÄ, a tym samym na skĆad Izotoników.”