top of page
Zdjęcie1 a.JPG

Data: 

22 paĆșdziernika 2024 r.

​

TytuƂ: 

Trwają badania w ramach Etapu III operacji.

​

„Pomorski Uniwersytet Medyczny pod kierownictwem dr hab. n. med. i zdr. inĆŒ. Karolina Jakubczyk, prof. PUM prowadzi badania w ramach Etapu III operacji. Badania te koncentrują się na okreƛleniu wpƂywu parametrów pasteryzacji oraz dodatku zióƂ na skƂad, barwę i bezpieczeƄstwo Izotoników w kontekƛcie ich dƂugoterminowego przechowywania. W celu oceny parametrów barwy, ƛwiadczących o obecnoƛci poszczególnych związków barwnikowych (w tym betalain czy antocyjanów) zostaƂy wykorzystane metody spektrofotometryczne. Analizy zawartoƛci witamin z grupy B oraz poziomu zanieczyszczeƄ mykotoksynami tj. aflatoksyna, ochratoksyna A (OTA), deoksyniwalenol (DON), toksyna T-2 zostaƂy przeprowadzone za pomocą testów immunoenzymatycznych (ELISA). W efekcie badaƄ, wykazano, iĆŒ Izotoniki są cennym ĆșródƂem witaminy B12 oraz witaminy B9 (kwas foliowy). Jednoczeƛnie, przeprowadzone analizy dowiodƂy, iĆŒ produkty te nie stanowią zagroĆŒenia dla zdrowia konsumentów pod względem zanieczyszczeƄ mykotoksynami, gdyĆŒ ich stÄ™ĆŒenia nie przekraczają dopuszczalnych poziomów. Ponadto, udowodniono, iĆŒ czas przechowywania ma istotny wpƂyw na barwę, a tym samym na skƂad Izotoników.”

Zdjęcie2 a.JPG
Zdjęcie1 a.JPG
bottom of page