„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestujÄ ca w obszary wiejskie”.
Operacja majÄ ca na celu Opracowanie nowej technologii produkcji zióĆ w celu uzyskania zasadniczo ulepszonych produktów, innowacyjnych na rynku miÄdzynarodowym w postaci ekologicznych mieszanek soków warzywnych z dodatkiem zióĆ, wspóĆfinansowana jest ze Ćrodków Unii Europejskiej w ramach dziaĆania 16. WspóĆpraca Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
âPlanowane wyniki operacji: opracowanie i wdroĆŒenie innowacyjnych metod i organizacji uprawy roĆlin zielarskich pod osĆonami oraz stworzenie nowego produktu o wĆaĆciwoĆciach prozdrowotnych bÄdÄ cego mieszankÄ soków z warzyw wzbogaconych zioĆami. Badania zaplanowane w ramach operacji pozwolÄ okreĆliÄ skĆad wyrobu (miÄdzy innymi wpĆyw surowców zielarskich na produkt) i udowodniÄ jego znakomite cechy charakterystyczne.
Data:
14 grudnia 2023 r.
â
TytuĆ:
TrwajÄ badania w Pomorskim Uniwersytecie Medycznym
â
„Podczas badaĆ oceniano wpĆyw rodzaju oĆwietlenia na wĆaĆciwoĆci zióĆ – kolendry, pietruszki, melisy, miÄty i bazylii. RoĆliny poddane zostaĆy trzem rodzajom naĆwietlenia - sĆonecznemu, LED oraz HPS. Analizom poddane zostaĆy ekstrakty wodne oraz alkoholowe sporzÄ dzone z wymienionych zióĆ. W badaniach wykorzystane zostaĆy m.in. metody spektrofotometryczne w celu zmierzenia potencjaĆu antyoksydacyjnego (mierzonego metodami ABTS, DPPH, i FRAP), a takĆŒe zawartoĆci polifenoli oraz flawonoidów. Ponadto, z wykorzystaniem metod refraktometrycznych oznaczono równieĆŒ zawartoĆÄ pierwiastków i witamin. Dodatkowym parametrem, który równieĆŒ zostaĆ poddany ocenie byĆa zawartoĆÄ wody oraz suchej masy w ĆwieĆŒym materiale. Przeprowadzono takĆŒe analizÄ fitochemicznÄ ekstraktów. Wykonano Test Salkowskiego na obecnoĆÄ triterpenoidów, test Fehlinga na obecnoĆÄ cukrów redukujÄ cych, reakcja Liebermanna - Bourcharda dla triterpenoidów i steroli, test odczynnika Shinody dla flawonoidów i test tanin. Po przeprowadzeniu analiz wykazano, ĆŒe rodzaj naĆwietlenia ma znaczÄ cy wpĆyw na skĆad oraz jakoĆÄ badanych roĆlin”.
„Badany materiaĆ – pietruszka