„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Operacja mająca na celu Opracowanie nowej technologii produkcji ziół w celu uzyskania zasadniczo ulepszonych produktów, innowacyjnych na rynku międzynarodowym w postaci ekologicznych mieszanek soków warzywnych z dodatkiem ziół, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 16. Współpraca Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Planowane wyniki operacji: opracowanie i wdrożenie innowacyjnych metod i organizacji uprawy roślin zielarskich pod osłonami oraz stworzenie nowego produktu o właściwościach prozdrowotnych będącego mieszanką soków z warzyw wzbogaconych ziołami. Badania zaplanowane w ramach operacji pozwolą określić skład wyrobu (między innymi wpływ surowców zielarskich na produkt) i udowodnić jego znakomite cechy charakterystyczne.
Data:
14 grudnia 2023 r.
Tytuł:
Trwają badania w Pomorskim Uniwersytecie Medycznym
„Podczas badań oceniano wpływ rodzaju oświetlenia na właściwości ziół – kolendry, pietruszki, melisy, mięty i bazylii. Rośliny poddane zostały trzem rodzajom naświetlenia - słonecznemu, LED oraz HPS. Analizom poddane zostały ekstrakty wodne oraz alkoholowe sporządzone z wymienionych ziół. W badaniach wykorzystane zostały m.in. metody spektrofotometryczne w celu zmierzenia potencjału antyoksydacyjnego (mierzonego metodami ABTS, DPPH, i FRAP), a także zawartości polifenoli oraz flawonoidów. Ponadto, z wykorzystaniem metod refraktometrycznych oznaczono również zawartość pierwiastków i witamin. Dodatkowym parametrem, który również został poddany ocenie była zawartość wody oraz suchej masy w świeżym materiale. Przeprowadzono także analizę fitochemiczną ekstraktów. Wykonano Test Salkowskiego na obecność triterpenoidów, test Fehlinga na obecność cukrów redukujących, reakcja Liebermanna - Bourcharda dla triterpenoidów i steroli, test odczynnika Shinody dla flawonoidów i test tanin. Po przeprowadzeniu analiz wykazano, że rodzaj naświetlenia ma znaczący wpływ na skład oraz jakość badanych roślin”.
„Badany materiał – pietruszka