
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestujÄ ca w obszary wiejskie”.
Operacja majÄ ca na celu Opracowanie nowej technologii produkcji zióĆ w celu uzyskania zasadniczo ulepszonych produktów, innowacyjnych na rynku miÄdzynarodowym w postaci ekologicznych mieszanek soków warzywnych z dodatkiem zióĆ, wspóĆfinansowana jest ze Ćrodków Unii Europejskiej w ramach dziaĆania 16. WspóĆpraca Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Wyniki operacji: Opracowanie i wdroĆŒenie innowacyjnych metod i organizacji uprawy roĆlin zielarskich pod osĆonami oraz stworzenie nowego produktu o wĆaĆciwoĆciach prozdrowotnych bÄdÄ cego mieszankÄ soków z warzyw wzbogaconych zioĆami. Badania zaplanowane w ramach operacji pozwoliĆy okreĆliÄ skĆad wyrobu (miÄdzy innymi wpĆyw surowców zielarskich na produkt) i udowodniÄ jego znakomite cechy charakterystyczne.

Cel projektu
Celem operacji byĆo opracowanie i wdroĆŒenie innowacyjnych metod i organizacji uprawy roĆlin zielarskich pod osĆonami oraz stworzenie nowego produktu o wĆaĆciwoĆciach prozdrowotnych bÄdÄ
cego mieszankÄ
soków z warzyw wzbogaconych zioĆami. Badania pozwoliĆy okreĆliÄ skĆad
wyrobu (miÄdzy innymi wpĆyw surowców zielarskich na produkt) i udowodniÄ jego znakomite cechy charakterystyczne.
Potrzeba realizacji operacji narodziĆa siÄ pomiÄdzy konsorcjantami w zwiÄ
zku z: poszukiwaniem efektywniejszych sposobów uprawy roĆlin zielarskich pod osĆonami, które skutkowaÄ bÄdÄ
udoskonaleniem charakteru roĆlin, poszukiwaniem nowego rynku zbytu dla zióĆ i pomysĆem na opracowanie nowego produktu - mieszanki soków warzywnych wzbogacanych zioĆami z ich wyjÄ
tkowymi wĆaĆciwoĆciami. SpóĆka Swedeponic Polska sprzedajÄ
ca zioĆa doniczkowe pod markÄ
"BazióĆka"; jest wiodÄ
cym w Polsce producentem zióĆ. RosnÄ
ce koszty energii skĆoniĆy do poszukiwania rozwiÄ
zaĆ podnoszÄ
cych efektywnoĆÄ uprawy, przy jednoczesnym poprawieniu charakteru gotowego wyrobu przede wszystkim w obszarze trwaĆoĆci (lepszy shelf life), ĆŒywotnoĆci, a takĆŒe zasobnoĆci zióĆ w olejki eteryczne, które stanowiÄ
o ich dobroczynnym charakterze. WspóĆpraca z firmÄ
Bacillus staĆa siÄ podstawÄ
do projektu opracowania i wdroĆŒenia zupeĆnie nowego produktu - mieszanki soków warzywnych wzbogacanych zioĆami, których receptury i przede wszystkim korzystny wpĆyw prozdrowotny okreĆlÄ
naukowcy z ZakĆadu Ć»ywienia CzĆowieka i Metabolomiki, WydziaĆu Nauk o Zdrowiu Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. WspóĆdziaĆanie wymienionych wyĆŒej, róĆŒnych podmiotów z róĆŒnych obszarów ĆaĆcucha rolno-spoĆŒywczego, przy wsparciu firmy doradczej byĆo przyczynÄ
zawiÄ
zania grupy operacyjnej na rzecz innowacji EKOLOGICZNY Ć»YWY ROĆLINNY IZOTONIK WZBOGACANY POLIFENOLAMI. Jednym z istotnych rezultatów operacji jest wdroĆŒenie innowacji w obszarze uprawy zióĆ i przetwórstwa rolno-spoĆŒywczego. Skutkiem tego rozwiniÄty zostaĆ rynek uprawy zióĆ oraz warzyw, które sÄ
gĆównymi
surowcami do produkcji nowego wyrobu. Zbudowanie nowego rynku produktów o udowodnionym charakterze prozdrowotnym, naturalnych, roĆlinnych (wegaĆskich), pozwala z jednej strony rozwinÄ
Ä siÄ firmom przetwórczym, a z drugiej zapewnia zbyt produktów rolnych rolnikom w duĆŒej iloĆci i po korzystnych cenach.
WartoĆÄ przyznanej pomocy: 5 235 782 zĆote.