top of page

Cel projektu

Celem operacji jest opracowanie i wdroĆŒenie innowacyjnych metod i organizacji uprawy roƛlin zielarskich pod osƂonami oraz stworzenie nowego produktu o wƂaƛciwoƛciach prozdrowotnych będącego mieszanką soków z warzyw wzbogaconych zioƂami. Badania zaplanowane w ramach operacji pozwolą okreƛlić skƂad wyrobu (między innymi wpƂyw surowców zielarskich na produkt) i udowodnić jego znakomite cechy charakterystyczne.

 

Potrzeba realizacji operacji narodziƂa się pomiędzy konsorcjantami w związku z: poszukiwaniem efektywniejszych sposobów uprawy roƛlin zielarskich pod osƂonami, które skutkować będą udoskonaleniem charakteru roƛlin, poszukiwaniem nowego rynku zbytu dla zióƂ i pomysƂem na opracowanie nowego produktu - mieszanki soków warzywnych wzbogacanych zioƂami z ich wyjątkowymi wƂaƛciwoƛciami. SpóƂka Swedeponic Polska sprzedająca zioƂa doniczkowe pod marką "BazióƂka" jest wiodącym w Polsce producentem zióƂ. Rosnące koszty energii skƂoniƂy do poszukiwania rozwiązaƄ podnoszących efektywnoƛć uprawy, przy jednoczesnym poprawieniu charakteru gotowego wyrobu przede wszystkim w obszarze trwaƂoƛci (lepszy shelf life), ĆŒywotnoƛci, a takĆŒe zasobnoƛci zióƂ w olejki eteryczne, które stanowią o ich dobroczynnym charakterze. WspóƂpraca z firmą Bacillus staƂa się podstawą do projektu opracowania i wdroĆŒenia zupeƂnie nowego produktu - mieszanki soków warzywnych wzbogacanych zioƂami, których receptury i przede wszystkim korzystny wpƂyw prozdrowotny okreƛlą naukowcy z ZakƂadu Ć»ywienia CzƂowieka i Metabolomiki, WydziaƂu Nauk o Zdrowiu Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. WspóƂdziaƂanie wymienionych wyĆŒej, róĆŒnych podmiotów z róĆŒnych obszarów ƂaƄcucha rolno-spoĆŒywczego, przy wsparciu firmy doradczej byƂo przyczyną zawiązania grupy operacyjnej na rzecz innowacji EKOLOGICZNY  Ć»YWY  ROƚLINNY  IZOTONIK  WZBOGACANY  POLIFENOLAMI. Jednym z istotnych rezultatów operacji będzie wdroĆŒenie innowacji w obszarze uprawy zióƂ i przetwórstwa rolno-spoĆŒywczego. Skutkiem tego rozwinięty zostanie rynek uprawy zióƂ oraz warzyw, które będą gƂównymi surowcami do produkcji nowego wyrobu. Zbudowanie nowego rynku produktów o udowodnionym charakterze prozdrowotnym, naturalnych, roƛlinnych (wegaƄskich), pozwoli z jednej strony rozwinąć się firmom przetwórczym, a z drugiej zapewni zbyt produktów rolnych rolnikom w duĆŒej iloƛci i po korzystnych cenach.

 

Wartoƛć przyznanej pomocy: 5 235 782 zƂote.

​

​

bottom of page